ماسک
ممکن است شما نیز از آن دست مخاطبانی باشید که در این روزهای خطرناک و بیماری زا، به دنبال منبع موثقی برای کسب اطلاعات درست و جامع می گردند که خود را از ویروس کرونا و بیماری آن محافظت کرده و خطر ابتلا به بیماری را کاهش دهند. ماسک ها یکی از عوامل محافظت کننده در برابر این ویروس و بیماری های حاصل از آن می باشند که باید نسبت به ان ها شناخت کافی داشته باشید. به همین دلیل ما مطلبی را در دسترس شما قرار داده ایم تا با مطالعه ی آن اطلاعات مفیدی درباره ی انواع ماسک پزشکی بدست آورید.
شما در این مطلب با موضوعات زیر اطلاعات جامع و کاملی را بدست خواهید آورد:
- ماسک پزشکی
- موارد کاربرد انواع ماسک پزشکی
- وظیفه ی اصلی انواع ماسک ها
- ماسک سه لایه پزشکی
- ماسک پارچهای
ماسک پزشکی
بیمارستان ها یکی از حساس ترین مکان هایی هستند که باید تمامی نکات بهداشتی را در آن ها رعایت کرد. در این مکان ها افراد بیمار با پزشکان در ارتباط می باشند، به همین منظور استفاده از انواع ماسک های پزشکی برای هر دوی آن ها یکی از ضروریات حضور در چنین مکان هایی می باشد. ماسک های پزشکی، یکی از انواع مختلف ماسک های تولید شده برای پزشکان می باشند. این ماسک ها نوعی محافظ در برابر نفوذ ذرات عفونی به داخل حلق و مجرای تنفسی پزشکان می باشند. انواع ماسک پزشکی عمدتا به هنگام معاینه بیمار و یا انجام عمل جراحی استفاده می شود و پزشک و بیمار هر دو از انواع میکرب ها و بیماری در امان می مانند.
استفاده از ماسک های پزشکی حتی برای بیمارانی که در محیط حساس بیمارستان ها حضور دارند نیز توصیه می شوند. چه بسا ممکن است بیمارانی که از ماسک استفاده نمی کنند و در چنین مکان هایی حضور دارند باعث شیوع ویروس و یا بیماری در کل محیط شده و افراد دیگر را هم به این بیماری مبتلا کنند. همچنین بیمارانی که در محیط ایزوله هستند نیز به این نوع از ماسک ها نیازمند می باشند، چرا که ممکن است بیماری آن ها به افراد سالمی که در بیرون از بیمارستان می باشند نیز سرایت کند.
موارد کاربرد انواع ماسک پزشکی
- ماسک های پزشکی موارد کاربرد مختلفی دارند که یکی از مهم ترین کاربردهای ان ها، استفاده در بیمارستان ها توسط افراد مختلف، کادر و پرسنلی می باشد که در چنین محیطی حضور دارند.
- جراحان و پرسنل پزشکی، از جمله کسانی هستند که موظف به استفاه از ماسک های پزشکی مخصوص اتاق عمل می باشند.
- پزشکان متخصص و عمومی که در محیط بیمارستان ها بوده و با افراد بیمار متعددی در طول روز رفت و آمد دارند، در طول مدت حضور در چنین مکان حساسی از ماسک های پزشکی استفاده می کنند.
- بیمارانی که توسط پزشکان مورد معالعه قرار میگرند، در تمام مدت حضور خود باید از ماسک های پزشکی استفاده کنند.
- یکی دیگراز کاربرد های مهم ماسک های پزشکی، موارد استفاده آن ها توسط عموم مردم می باشد. اصولا ماسک های جراحی در دو رنگ سبز و سفید مورد استفاده قرار می گیرند. نوع سفید ان ها غالبا توسط مردم عادی مورد استفاده قرار می گیرند. ماسک های جراحی در صورتی که به صورت درست استفاده شوند، قارند به میزان هشتاد درصد مانع نفوذ ذرات آلوده به داخل ماسک ها شوند.
وظیفه ی اصلی انواع ماسک ها
به صورت کلی ماسک ها در انواع و اقسام گوناگونی تولید و در بازار عرضه می شوند. ماسک های سه لایه یکی از ساده ترین انواع ماسک ها می باشند که به حفاظت تنفسی شما کمک کرده و باعث بهبود آن خواهند شد. تجهیزات حفاظت تنفسی و یا به اصطلاح رسپیراتورها وسایلی هستند که تنفس انسان را در شرایط بحرانی کنتزل کرده و یا به عبارت دیگر از ورود مواد مضر به داخل آن ها جلوگیری می کنند. انواع بخارات شیمیایی، گازها، فیومها، گرد و غبار، ویروسها و کلیه موادی که برای دستگاه تنفسی تهدید به شمار میروند، از جمله مواردی سمی و زیان آوری می باشند که می توان با استفاده از انواع ماسک ها از ورود ان ها به دستگاه تنفسی فرد جلوگیری به عمل آورد.
ماسک سه لایه پزشکی
ماسک های سه لایه، یکی از انواع ماسک های پزشکی می باشند. گاها دیده میشود که نام این ماسک ها در بین عموم مردم به اشتباه ماسک صورت نامیده می شود. این ماسک ها جزء ابتدایی ترین ماسک های تنفسی می باشند که از بدن در برابر ویروس ها و میکرب ها محافظت می کنند. ماسک های سه لایه پزشکی به شکل مستطیل بوده و دارای دو کش در کناره های ماسک می باشند که برای قرارگیری بر روی صورت ساخته شده اند. عمدتا به این ماسک ها، ماسک سه لایه کش دار نیز می گویند. این سه لایه، شامل دو لایه اسپان باند و یک لایه مِلت بِلون می باشند. لایه ی ملت بلون در این ماسک ها بین دو لایه ی اسپان باند ها قرار می گیرند.
اسپان باند ها لایه ی رویین به کار رفته شده در انواع ماسک ها می باشند که از نفوذ ذرات آلوده مانند ویروس، باکتری، میکرب ها و ... جلوگیری می کنند. ساز و کار این لایه به کار برده شده درون این نوع از ماسک ها همانند فیلتر کردن می باشد. این لایه همانند فیلتر در یک فرایند مکانیکی مقداری از مواد آلوده را جذب خود میکند. به همین دلیل لایه بیرونی این ماسک ها منبع باکتری ها و ویروس ها محسوب می شوند. ساختار فیزیکی این نوع ازماسک ها به گونه ای می باشد که باید آن ها را بعد از استفاده معدوم سازید به همین دلیل به هیچ وجه قابل شست و شو نیستند.
لایه وسطی که در بین دو لایه ی اسپان باند ها قرار گرفته است، ملت بلون نام دارد و وظیفه ی آن جلوگیری از عبور برخی از آلایندهها به روش الکترواستاتیکی است. به بیانی ساده، بار الکتریکی که در این لایه وجود دارد مانع از عبور برخی از ذرات به سیستم تنفسی می شوند.
ماسک پارچهای
ماسک های پارچه ای، نوع دیگری از ماسک های قابل استفاده می باشند که امروزه در بین عموم مردم شیوع یافته اند. این نوع از ماسک ها کم ترین میزان مقاومت را در برابر ذرات آلوده و ویروس ها دارند و می توان گفت که تنها موارد استفاده ی ماسک های پارچه ای جلوگیری از انتشار ذرات ناشی از عطسه و یا سرفه می باشد. بنابرین، به شک می توان گفت که ماسک های پارچه ای به ندرت تنها برای افراد بیمار مناسب می باشند.
در این نوع از ماسک های پارچه ای، مواد غیر استریل به کار برده شده است. این نوع پارچه ها بر اثر رطوبتی که در ان ها از دم و بازدم فرد ایجاد می شود، بستر مناسبی برای رشد قارچ ها و انواع باکتری ها نیز می باشند. به خصوص لایه ی داخلی ماسک های پارچه ای، منبع آلودگی می باشند.
در این زمینه، ممکن است برخی از فروشگاه ها و تولید کنندگان ماسک های پارپه ای ادعا کنند که ماسکشان قابل شست و شو بوده و می توان از آن ها به صورت مجدد استفاده کرد. بر اثر تحقیقات صورت گرفته، مشخص شده است که ویروس کرونا در اثر شست و شو از بین نخواهد رفت. بنابراین حتی در صورت به کار بردن لایه ی بخصوصی در ماسک های پارپه ای، این ویروس داخل لایه های این ماسک به دام افتاده و خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می دهند.
برای خرید آنلاین انواع ماسک پزشکی کلیک کنید