دستکش لاتکس
چه تجربه مراجعه به دندانپزشک را داشته باشیم یا خیر، به احتمال زیاد با دستکش لاتکس آشنایی زیادی داریم. از دستکش لاتکس در موارد متعددی استفاده میشود. به هنگام آرایشگری و رنگ کردن مو، در آزمایشگاهها و کار با مواد شیمیایی، در بیمارستانها و به هنگام انجام عملهای جراحی یا دندانپزشکی و پر کردن یکی از دندانهای آسیاب پوسیده شده. امروزه دستکشهای یکبار مصرف و دستکش لاتکس، گستره مصرفی زیادی کسب کرده است. فرقی نمیکند، رعایت بهداشت شخصی و عمومی، با توجه به فراگیر شدن بسیاری از بیماریها نیازی مبرم و غیرقابل چشمپوشی است. این امر بخصوص در مواقعی چون معاینات دندانپزشکی که الزاماً باید دست دندانپزشک در دهان بیمار قرار گیرد، اهمیت بیشتری به خود میگیرد. دستکش لاتکس یکی از دستکشهای یکبارمصرفی است که بخصوص در صنعت پزشکی استفادههای بسیار دارد. با نوشتن این مقاله، قصدمان این است به معرفی دستکش لاتکس و نمونههای مختلفی که از آن وجود دارد بپردازیم.
دستکش لاتکس از چه زمانی پدیدار شد؟
دستکشهای پزشکی برای نخستین بار در سال ۱۸۸۹ میلادی استفاده شدند. اولین نسل از دستکشهای پزشکی به مدت ۴ دهه مورد استفاده قرار گرفتند. در ساخت این دستکشها از پودرهایی چون کربنات کلسیم، تالک، پودر محصولات نشاستهای و ترکیبی از اینها استفاده شد. از این مواد به عنوان روانکننده دستکش استفاده میشد. مدتی بعد استفاده از پودر لیکاپدیم رواج یافت که به دلیل عوارضی که در پی داشت، استفاده از آن منقطع شد. در دهه ۷۰ میلادی، نخستین نمونهها از دستکش لاتکس پزشکی رونمایی شدند. نام دستکش لاتکس به دلیل استفاده از مایعی شیری رنگ در فرمول ساخت آن انتخاب شده است. لاتکس، مایعی شبیه به صمغ گیاه است که از درخت Hevea Brasiliensis خارج میشود. دستکش لاتکس برای اولین بار در سال ۱۹۶۴ میلادی تولید و عرضه شدند. دستکشهای لاتکس از دو نوع مختلف پودری و غیرپودری تشکیل شدهاند. استفاده از دستکش لاتکس، سالهاست که رواج دارد و توانسته است به خوبی از عهده مسئولیت خود برآید. هرچند دستکشهای لاتکس ممکن است در برخی افراد ایجاد حساسیت کنند.
موارد استفاده از دستکش لاتکس چیست؟
بیشترین کاربرد دستکش لاتکس در صنعت پزشکی و دندانپزشکی میباشد. از دستکشهای لاتکس در محیطهای بسیاری استفاده میشود. به عنوان مثال، بسیاری از کسانی که به نوعی با شغل آشپزی سر و کار دارند، از دستکشهای لاتکس استفاده میکنند. همچنین استفاده از دستکش لاتکس در آزمایشگاهها نیز رواج زیادی دارد. دستکشهای لاتکس همچنین در برخی کارخانجات که الزام به رعایت بهداشت در حد زیادی قرار دارد نیز مورد استفاده قرار میگیرد. دستکشهای لاتکس با اینکه در برخی از افراد باعث بروز واکنشهای آلرژیک میشوند، استفادههای فراوان آنها روز به روز در حال گسترش میباشند. در دندانپزشکی از دستکش لاتکس برای کامپوزیت دندان، بلیچینگ دندان استفاده می شود. مهمترین دلایل محبوبیت و همهگیر شدن استفاده از دستکشهای لاتکس، انعطافپذیری و مقاومت بالای آنهاست. از طرفی راحتی کار با انگشتان به هنگام پوشیدن دستکش نیز باعث افزایش طرفداران آن شده است. نکتهای که در مورد اهمیت استفاده از دستکش لاتکس در پزشکی وجود دارد تنها محدود به نکات بهداشتی آن نیست. هرچند دستکشهای لاتکس مرغوب و باکیفیت میتوانند تا حد زیادی باعث جلوگیری از انتقال آلودگیها به بدن بیمار شوند. اما با این حال، نکته مهم دیگری که وجود دارد، سهولت استفاده از آنهاست. دستکشهای لاتکس به دلیل انعطافپذیری و چسبندگی بالایی که دارند، مانع از جمع شدن هنگام کار یا بروز مشکل در حرکات دستها میشوند. از این رو، متخصصان و جراحان پزشکی، مشتری اول این دستکشها هستند.
حساسیتزایی دستکشهای لاتکس چگونه است؟
جزئیترین حساسیتی که دستکشهای لاتکس ممکن است بوجود بیاورند، خشکی، خارش و سوزش پوست است. پوستهریزی و قرمز شدن پوست و بروز دانههایی روی پوست دست نیز از جمله عوارض حساسیت به دستکش لاتکش هستند. معمولاً بروز چنین علائمی نیز پس از استفادههای طولانی مشاهده میشود. این احتمال وجود دارد که پس از چندین هفته استفاده مداوم از دستکش لاتکس، شاهد شدیدتر شدن حساسیتها باشیم. البته حساسیتهای گزارش شده در مورد دستکشهای لاتکس تنها به این موارد خلاصه نمیشود. برخی از افراد ممکن است با نمونههای پیچیدهتر و نادرتری از حساسیت به لاتکس روبرو باشند. به عنوان مثال، حساسیت تماسی فوری یکی از واکنشهای آلرژیک شدید نسبت به دستکش لاتکس است. در مواردی که تحت این عنوان گزارش شدهاند، حساسیت ایجاد شده در فرد، خود را به صورت قرمزی چشم، گرفتگی عضلات، آبریزش بینی، خارش شدید و کهیر در بدن نشان داده است.