کامپوزیت دندان
کامپوزیت دندان در این روزها به عنوانی پربازدید در موتورهای جستوجو تبدیل شده است. قیمت کامپوزیت دندان نیز با توجه نوع کامپوزیت، کیفیت انجام عمل، تعداد دندانهای کامپوزیت شده و مهارت دندانپزشک میتواند متغیر باشد. نوع کامپوزیت استفاده شده در سفید کردن دندانها مهمترین متغیری است که در تعیین قیمت کامپوزیت دندان به کار گرفته میشود. پیش از این گفتهایم که کامپوزیت دندان یکی از روشهای موثر و موفق در کامپوزیت دندان بوده است. ابداع این شیوه اثربخش باعث افزایش روز به روز مخاطبان این فرآیند شده است. عامل مهمی که در بالا بردن راندمان آن نقش دارد، نتیجه نهایی مطلوب، عوارض بسیار اندک و گاه به گاه، قیمت کامپوزیت دندان و ماندگاری آن است. قیمت کامپوزیت دندان پیش از هر چیز دیگری به نوع کامپوزیت استفاده شده بستگی دارد. امروزه، انواع کامپوزیت دندان در مراکز و کلینیکهای مختلف استفاده میشود. انتخاب بهترین کامپوزیت دندان با توجه به شرایط بیمار و تشخیص درست دندانپزشک صورت میگیرد. در این مقاله قصد داریم به تفصیل در مورد قیمت کامپوزیت دندان و انواع آن، شیوههای مختلف و بهترین جنس کامپوزیت میپردازیم.
انواع کامپوزیت دندان
کامپوزیت دندان دارای نمونههای مختلفی است. هر یک از این کامپوزیتها مزایا و معایب خاص خود را دارند. تشخیص اینکه کدام یک از کامپوزیتها مناسب چه دستهای از بیماران است به عهده دندانپزشک متخصص میباشد. در ادامه به معرفی انواع کامپوزیت دندان و مروری مختصر بر تاریخچه آنها خواهیم پرداخت.
کامپوزیت ماکروفیل یا درشت دانه
اولین نوع کامپوزیت که وارد عرصه بازار شد، کامپوزیت درشت دانه یا ماکروفیل میباشد. کامپوزیت ماکروفیل، تشکیل شده از ذراتی با ۱۰ میکرومتر تا ۵۰ میکرومتر است که این ابعاد در مقایسه با متریالهای بعدی، شامل اعداد بزرگتری است. بزرگ بودن و درشتی ذرات کامپوزیت ماکروفیل باعث ماندگاری بالای آن شده است. بلیچینگ دندان نیز یک روش دیگر برای سفید کردن دندان است . کامپوزیت دندان ماکروفیل به دلیل مقاومت بالایی که دارد، طرفداران بیشتری را به خود جذب کرده است. البته لازم به تذکر است که پولیش زدن و تمیز کردن دندانهای کامپوزیت شده ماکروفیل، روندی سختتر را در پی خواهد داشت. کامپوزیت ماکروفیل به عنوان اولین نسل کامپوزیتها توانسته است به خوبی جایگاه خود را در این عرصه حفظ کند. کامپوزیت های دانه درشت به گونه ای می باشند که گاهی از اوقات با چشم های غیر مسلح دیده می شوند. به همین دلیل می توان گفت که بر روی زیبایی های ظاهری تاثیر گذار می باشند. امروزه از کامپوزیت های دانه درشت کم تر استفاده شده و موارد استفاده کم تری دارند. می توان گفت که کامپوزیت های دانه درشت از رده خارج می باشند.
کامپوزیت میکروفیل یا ریز دانه
کامپوزیت های دانه ریز و یا به عبارتی کامپوزیت های میکروفیل تکامل یافته کامپوزیت های قدیمی ماکروفیل هستند. این کامپوزیت ها با ایجاد تغییرات ساختاری و اصلاح آن ها وارد دنیای دندان پزشکی شده اند. تاریخ ساخت این نوع کامپوزیت ها به دهه هفتاد باز می گردد. کاپوزیت های دانه ریز دارای ذرات ریزی هستند که اندازه ی آن ها به ۱۰۰ نانومتر می رسد. این مواد با ترکیب رزین های پر کننده و مواد پلیمری ساخته شده اند و به همین دلیل در پولیش های دندانی مشکل خاصی را به وجو نمی آورند. علاوه بر سهولت در پوبش دندان، میکروفیل ها در پرداخت دندان نیز راحتی خاصی را هم برای دکتر دندان پزشک و هم برای بیمار به ارمغان می آورند.
کامپوزیت ریزدانه از طرفی به دلیل ظرافت بیشتری که دارد، مورد پسند افراد بسیاری قرار گرفته است. البته دوام و استحکام پائین آن باعث بوجود آمدن ریسکهایی در این زمینه شده است. کامپوزیت میکروفیل در برابر فشارهایی که به دندان وارد میشود، مقاومت خوبی از خود نشان نمیدهند. این امر بخصوص خود را در مورد فشارهای وارده به دندانهای عقبی، بیشتر خود را نشان میدهد.
در استفاده از این نوع مواد و متریال چه به عنوان کامپوزیت خلفی و چه به عنوان کامپوزیت زیبایی باید به این نکته توجه کرد که آن ها مقاومت و استحکام کامپوزیت های ماکروفیل را ندارند. در واقع کامپوزیت های میکروفیل به کامپوزیت های زیبایی معروف می باشند که بیشتر جنبه ی زیبایی را به دندان ها می بخشند. علاوه بر این در صورت استفاده از این مواد به عنوان کامپوزیت خلقی برای دندان های خلفی دارای مقاومت بالایی نبوده و تحمل فشاری که بر اثر غذا خوردن به دندان وارد می شود را ندارند. به همین دلیل میکرفیل ها بیشتر برای درمان های زیبایی برای دندان های جلو مورد استفاده قرار می گیرد
کامپوزیت هیبرید
در حد واسط کامپوزیت درشت دانه و ریز دانه، کامپوزیت هیبرید قرار دارد که متشکل از ذراتی به اندازه ۱۰ تا ۵۰ میکرومتر و نیز ذراتی به ابعاد ۴۰ نانومتر است. کامپوزیت میکروهیبرید و نانوهیبرید از زیرشاخههای کامپوزیت هیبرید هستند. هر دو نوع این کامپوزیتها در گروه کامپوزیتهای هیبرید قرار میگیرند که اندازههای آنها کمتر از ۱۰۰ نانومتر و بیشتر از ۱ میکرومتر هستند. کامپوزیت هیبرید تشکیل شده از موادی با خاصیت پرکنندگی بالا میباشد. این ویژگی باعث افزایش چشمگیر استحکام آن و مقاومت بسیار زیاد آن در برابر ساییدگی شده است. البته کامپوزیت هیبرید معایب خاص خود را نیز دارد. یکدست نبودن سطوح ترمیم شده و استهلاک آن در گذر زمان، شناختهشدهترین معایب این جنس از کامپوزیتها هستند.
1.نسل اولیه کامپوزیت های هیبریدی
نسل اولیه کامپوزیت های هیبریدی به دلیل داشتن ذرات درشت از مقاومت بسیار بالایی برخوردار می باشند. اندازه ی ذره های این نوع کامپوزیت ها ده تا پنجاه میکرومتر می ابشد. اما این نسل از کامپوزیت های هیبریدی زیبایی خاصی برای دندان ها نخواهند داشت و قابلیت پولیش مناسبی را برای دندان ها فراهم نمی آورند. به همین دلیل از این نوع کامپوزیت ها می توان بیشتر برای کامپوزیت دندان های خلفی استفاده کرد که به اصطلاح به آن کامپوزیت خلفی می گویند.
2.نسل جدید کامپوزیت های هیبریدی
نسل جدید کامپوزیت های هیبریدی تکامل یافته ی کامپوزیت های نسل قدیمی می باشد. نسل جدید کامپوزیت های هیبریدی دارای ذراتی کوچکتر از ۱۰۰ نانومتر تا یک میکرومتر می باشند. این ذرات دارای بار بالایی از فیلر می باشند که استقامت بالایی در برابر سایش دارند. این مواد علاوه بر مقاومت بالا، دارای زیبایی و درخشش بیشتر نیز می باشند. نسل جدید کامپوزیت های هیبریدی را می توان به کمک ابزارهایی چون پولیش و پرداخت به کار برد.
نانو کامپوزیت
نانو کامپوزیتها از جدیدترین نسلهای کامپوزیت دندان هستند. این کامپوزیتها دارای ذراتی به اندازه ۲۰ نانومتر میباشند. ذرات بسیار ریز نانوکامپوزیتها با متصل شدن به یکدیگر، تشکیل نانوکلاستر یا نانوخوشه را میدهند. در واقع، ویژگی منحصربفرد نانوکامپوزیتها همین است. تجمع ذرات بسیار ریز در کنار هم و تشکیل ذرات درشتتر، باعث افزایش قدرت، استقامت و مقاومت در برابر سائیدگی در آنها شده است. نانوکامپوزیتها به دلیل تکنولوژی خاصی که در ساخت آنها استفاده شده است، به عنوان بهترین کامپوزیت دندان شناخته میشوند. همچنین اینکه در رده بندی قیمت کامپوزیت دندان، نانوکامپوزیتها در جایگاهی بالاتر از نمونههای دیگر قرار میگیرند.
یکی از مهم ترین مسائلی که امروزه دندان پزشکان با آن روبه به هستند، درمان دندان های عقبی می باشد. از آن جا که دست یابی به دندان های عقبی کار دشوارتری می باشد، زمان صرف شده برای ترمیم این دندان ها بیشتر بوده و در نتیجه هزینه ی بیشتری را نیز برای درمان در برخواهد گرفت. درمان، ایزوله کردن و خشک کردن این دندان ها با توجه به محل قرار گیری آن ها کار بسیار دشواری می باشد. علاوه بر این ممکن است بیمار در طی مدت زمان درمان دچار خستگی شود. برای درمان و ترمیم دندان های خلفی، نوع خاصی از کامپوزیت مورد استفاده قرار میگیرد که به آن کامپوزیت خلفی می گویند. کامپوزیت خلفی بیشتر جنبه ی ترمیم دندان ها عقبی و یا خلفی را داشته و کامپوزیت زیبایی را می توان بیشتر برای دندان های جلو به کار برد.
کامپوزیت های خلفی و کامپوزیت های زیبایی به صورت ترمیم مستقیم و غیر مستقیم برای رفع چنین مشکلاتی شرکت های سازنده ی مواد دندان پزشکی، اخیرا دست به ساخت ترمیم هایی شده اند که به راحتی از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری به عمل می آورد. همان طور که در ابتدای مقاله ذکر شد، مواد مورد استفاده برای استفاده در مطب های دندان پزشکی برای بسیار گسترده تر شده و تحول عظیمی بر روی آن ها شکل گرفته است. ساخت برخی از مواد ترمیمی به صورت پیش ساخته و یکپارچه و یا به عبارتی به صورت غیر مستقیم صورت گرفته است. طبیعتا، در ترمیم های مستقیم دندان، تنها چیزی که از اهمیت بالایی برخوردار می باشد کیفیت بالای مواد به کار برده شده در دندان ها می باشد. با توجه به تحولات صورت گرفته شده، انواع و اقسام مواد و متریال های ترمیمی تولید و در بازار عرضه می شوند. شناخت این مواد ترمیمی چه به صورت ترمیم مستقیم و چه به صورت ترمیم غیر مستقیم مهم می باشد. به همین دلیل ما در این مقاله مطالب جامعی را در خصوص انواع کامپوزیت های دندانی جمع آوری کرده ایم. با مطالعه ی این مقاله می توانید به اطلاعات کاملی در این خصوص دست یابید. برای خرید فرز دندانپزشکی اینجا را کلیک کنید.